Navigatie overslaan

EVOLUTE™ absoluut encodersysteem met RTLA50 lineaire meetschaal

Kenmerken

  • Seriële interfaces: BiSS® C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ®, Yaskawa
  • Leeskopgrootte: 36 x 16,5 x 17,2 mm
  • Resoluties tot 50 nm bij 100 m/s
  • ± 10 µm/m nauwkeurigheid bij 20°C
  • Thermische uitzettingscoëfficiënt meetschaal bij 20 °C: 10,1 ± 0,2 µm/m°C
  • Zijkabelaansluiting beschikbaar

Voordelen

  • Verbeterde vuilbestendigheid
  • Gemakkelijk te installeren en robuuste werking
  • Veelzijdige meetprestaties
  • Minder dan 10 nm RMS jitter voor een betere positionele stabiliteit
  • ± 150 nm interpolatiefout voor een soepele snelheidsregeling
  • Zijdelingse montage mogelijk en leeskop omkeerbaar voor flexibel monteren
  • Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosetool

Transparante patch voor websitebanners

Wat is EVOLUTE?

De EVOLUTE™ is gebaseerd op de in de industrie toonaangevende technologie van de RESOLUTE™ encoderserie en werkt met een meetschaalperiode van 50 μm. Het is een werkelijk absolute optische encoder met royale insteltoleranties, verbeterde vuilbestendigheid en veelzijdige meetprestaties. De positie wordt onmiddellijk opgenomen bij inschakelen, zonder enige beweging, wat de encoder geschikt maakt voor vele toepassingen in bewegingsbesturing.

De hoge operationele integriteit blijft behouden dankzij innovatieve beeldverwerkingsalgoritmes en voor verontreiniging geoptimaliseerde optieken. Het gebruik van een enkelbaans meetschaal met een periode van 50 µm levert een royale insteltolerantie van 500 µm (afstand meetschaal-leeskop).

De EVOLUTE encoder meet de absolute positie met resoluties tot slechts 50 nm bij snelheden tot 100 m/s, en biedt veelzijdige metrologie met een interpolatiefout (SDE) van ±150 nm en een uiterst lage ruis (jitter) van minder dan 10 nm RMS.


Wat is een RTLA50 meetschaal?

De RTLA50 omvat dezelfde roestvaststalen flexibele schaal als de RTLA, maar dan met een 50 µm pitch-versie van onze absolute meetschaalcode. Is nauwkeurig tot ± 10 µm/m en in lengtes tot 10,02 meter. Er zijn twee montagemogelijkheden, beide met onafhankelijke thermische uitzetting van de meetschaal en de handigheid van een flexibele schaal.

  • De RTLA50 kan worden gebruikt met het revolutionaire FASTRACK™ schaaldragersysteem. Met dit systeem kan een rails snel en eenvoudig worden gelegd zonder bevestigingsgaten. Er wordt een tussengedeelte verwijderd en de meetschaal wordt vervolgens in de rails gebracht.
  • De RTLA50-S wordt op de ondergrond geplaatst met een zelfklevende achterkant. De zelfklevende laag is zo samengesteld dat de meetschaal onafhankelijk van de ondergrond kan uitzetten.

Om de installatie te voltooien worden beide schaaltypes op één punt geklemd om een nulpositie te verschaffen.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Gemakkelijk storingzoeken en service verlenen

De geavanceerde diagnosetool ADTa-100 neemt uitgebreide real-time gegevens op van de EVOLUTE™ encoderleeskoppen. De informatie wordt weergegeven via de gebruikersvriendelijke interface van de ADT View software. Terwijl meestal de ingebouwde set-up LED op de encoder afdoende is om het systeem te installeren, is de ADT te gebruiken als hulp bij meer uitdagende installaties. De ADT kan ook rapporteren over encoderprestaties en helpen bij storingzoeken in systemen om lange machinestilstand te vermijden.

Snel en gemakkelijk te installeren

De bouwtijd van machines is essentieel in OEM-toepassingen, aangezien tijdbesparing bij het installeren van een component de doorlooptijden verkort en uiteindelijk de winsten vergroot. De grote afstand meetschaal-leeskop die de EVOLUTE leeskop biedt (afstand van 0,8 mm met tolerantie ± 0,25 mm) zorgt voor snel en simpel installeren met directe validatie door de ingebouwde set-up led, zodat tijdrovende fijninstelling niet meer nodig is. Deze superieure insteltolerantie werd bereikt via geavanceerde optieken en door niet de conventionele techniek voor absoluut meten te volgen van twee banen naast elkaar (een incrementele en een absolute), die onvermijdelijk leidt tot defaseringproblemen wanneer er kleine fouten in de hoekuitlijning komen.

Robuuste werking

De stilstand minimaliseren heeft bij eindgebruikers van productiemachines een hoge prioriteit. De EVOLUTE encoder garandeert inzetbaarheid dankzij meerdere mechanismen die een optisch systeem zeer vuilbestendig maken: een digitale signaalverwerker (DSP) analyseert gegevens die de speciale beeldsensor opgenomen heeft en overwint samen met het optische beeldensysteem de lichtverstrooiingseffecten door olie - of vetvegen die bij andere encoders storingen opleveren; de speciale puntbron-led verandert zijn lichtflitsduur om de beste signaalintegriteit te verkrijgen voor alle bewegingssnelheden; en verder is een substantiële redundantie ingebouwd in het absolute codepatroon, waardoor de EVOLUTE leeskop kan functioneren op delen van de meetschaal die deels zijn verduisterd door vervuilende deeltjes.

Optie externe interface

Siemens DRIVE-CLiQ externe interface

  • Nodig voor Siemens DRIVE-CLiQ seriële interfaceDRIVE-CLiQ interface voor gebruik bij de RESOLUTE werkelijk absolute optische encoder
  • Ook beschikbaar met invoer van twee leeskoppen voor zeer nauwkeurige roterende systemen
  • Toont communicatie-alarmen
  • Dupliceert leeskop-LED

Er is geen externe interface nodig voor de andere beschikbare seriële interfaces.

Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosetool ADTa-100

Geavanceerde diagnosehulp ADTa-100

Het EVOLUTE encodersysteem is compatibel met de geavanceerde diagnosetool ADTa-100 en de ADT View software. Deze bieden een uitgebreide real-time terugkoppeling van encodergegevens als hulpmiddel bij meer uitdagende installaties en diagnoses. De intuïtieve software-interface is te gebruiken voor:

  • Kalibratie op afstand
  • Signaaloptimalisatie over de gehele aslengte
  • Digitale uitlezing van de encoderpositie (ten opzichte van de meetschaal)
  • Gegevens opslaan en exporteren
  • Nul instellen

Seriële interfaces

Seriële interfacesOmschrijvingDatabladCompatibele producten
BiSS C

Renishaw ondersteunt het BiSS C open protocol (één richting) voor absolute encoders. BiSS C is een snelle seriële interface, die perfect is voor dynamische assen die vragen om grote versnellingen, zeer soepele snelheidsregeling, uitstekende herhaalbaarheid en muurvaste positiestabiliteit.
EVOLUTE met BiSS C is leverbaar als lineaire encoder en is compatibel met vele gangbare industriële besturingen, aandrijvingen, digitale aflezingen en pc-tellerkaarten.

EVOLUTE BiSS C

Pagina BiSS C compatibele producten

FANUCEVOLUTE met FANUC (α of αi) seriële interface is leverbaar voor lineaire toepassingen.
EVOLUTE biedt vele voordelen voor hoogwaardige bewerkingsmachines die voorzien zijn van een FANUC besturing. Hogere snelheden, degelijke en betrouwbare pure seriële communicatie, beter volgen van contouren en grotere servo-stevigheid. Bovendien elimineren ze met hun contactloze werking omkeerspeling, torsie van assen en andere hysteresisfouten waardoor conventionele gesloten encoders geplaagd worden
EVOLUTE FANUCn.v.t.

Mitsubishi

EVOLUTE met Mitsubishi seriële interface is leverbaar in lineaire vorm. EVOLUTE is compatibel met de J4 en J5 serie servo-aandrijvingen en de MDS-D2/ DH2/ DM2/ DJ aandrijvingen voor bewerkingsmachines.

EVOLUTE Mitsubishi

n.v.t.

Panasonic

EVOLUTE met Panasonic seriële interface is leverbaar in lineaire vorm. Is compatibel met aandrijvingen van de series A5 en A6, en biedt een herhaalbare terugkoppeling met hoge resolutie voor een betere servo- en snelheidscontrole.

EVOLUTE Panasonic

n.v.t.
Siemens DRIVE-CLiQ

EVOLUTE met Siemens DRIVE-CLiQ seriële interface is leverbaar (en gebruikt een externe interface) voor lineaire toepassingen. Siemens DRIVE-CLiQ is de krachtige innovatieve communicatie-interface om encoders en directe meetsystemen aan te sluiten op SINUMERIK en SINAMICS aandrijfcomponenten.

EVOLUTE Siemens DRIVE-CLiQn.v.t.
Yaskawa

EVOLUTE met Yaskawa seriële interface is leverbaar in lineaire vorm en compatibel met Sigma-5 en Sigma-7 Servopacks.

EVOLUTE Yaskawan.v.t.

Technische specificaties

Meetstandaard

FASTRACK RTLA50: roestvaststalen flexibele meetschaal met dragersysteem

RTLA50-S: roestvaststalen flexibele meetschaal met absolute codering en zelfklevende achterkant, voor montage direct op een ondergrond zonder FASTRACK geleiderails

Leeskopgrootte (LxBxH)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Schaalpitch

Nominaal 50 μm

Thermische uitzettingscoëfficiënt bij 20 °C

10,1 ± 0,2 µm/m°C

Nauwkeurigheidsgraad bij 20°C

± 10 μm/m

Schaallengte

Sommige BiSS C protocolvarianten hebben een beperkte maximale lengte (zie datablad voor details)

FASTRACK: 100 mm tot 10,02 m

RTLA50/ RTLA50-S: tot 10,02 m

Maximale snelheid

(Zie datablad voor details)

Tot 100 m/s

Seriële interfaces*

BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ, Yaskawa

Resoluties

500 nm, 100 nm en 50 nm voor BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Yaskawa

50 nm voor Siemens DRIVE- CLiQ

Interpolatiefout (SDE)

± 150 nm

Elektrische aansluiting

0,5 m, 1 m, 1,5 m of 3 m kabellengte met 9-weg D-type connector voor BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Yaskawa

M12 voor Siemens DRIVE-CLiQ

Voedingsspanning

5 V ± 10%, max 250 mA @ 5 V (beëindigd)

Trilling (operationeel)

300 m/s2 max @ 55 Hz tot 2.000 Hz, 3 assen

Schok (niet-operationeel)

1.000 m/s2, 6 ms, ½ sinus, 3 assen

Omgevingstemperatuur

0 °C tot +80 °C

Afdichting

IP64

Zie de databladen voor alle gegevens.

*Andere seriële interfaces worden voortdurend toegevoegd.